7 tekenen dat je in de verkeerde sales job zit

Door: Daniël Lems 26-1-2017

Categorieën
:
Blog Careers in Sales,
blog_image:article_netwerkt_15124039875a257413ab16c.jpg:end_blog_image

Ben jij sales, maar zit je toch niet lekker in jouw baan? Heb je het gevoel dat je niet helemaal uit de verf komt? Dan kan! Dit hoeft niet per se te betekenen dat je niet goed bent in sales. Het kan heel goed zijn dat je in de verkeerde sales baan zit. Niet elke sales baan is hetzelfde en met name de sales omgeving is van grote invloed op jouw presteren. Het zou dus zo maar kunnen zijn dan je niet in de JUISTE sales baan zit.

Hieronder 7 tips om te herkennen dat jij niet in de juiste sales baan zit. 

1. De salescycle past niet
Jij bent van het snelle scoren, maar een gemiddeld salestraject is momenteel 6 maanden? Dan word jij niet gelukkig. Je verkoopt een vrij plat product, voornamelijk op prijs? Je zou liever de diepte in gaan met een klant?

2. Het compensatieplan houdt je tegen
Haal je regelmatig jouw maximale bonus? Dan is de kans groot dat de functie niet lang uitdagend genoeg blijft. Zelf ben ik ook voorstander van een uncapped commissie model. Dit houdt het werk uitdagend en zorgt ervoor dat je deals minder snel zal uitstellen.

3. Je wordt niet enthousiast van het product 
Als je niet achter het product staat dan zal dit geen energie geven. Je kan en zal het misschien wel verkopen, maar op de lange termijn kost het wellicht meer energie dan dat het oplevert. De meest succesvolle verkopers staan achter het product en zullen in dat geval ook een langere periode succesvol zijn.

4. Geen goede collega’s 
Sales is vaak individueel maar uiteindelijk zal je voor een deel samen moeten werken met anderen. Zijn deze niet goed, of werk je niet goed samen, dan kost dat business. Laten we eerlijk zijn, in de sales willen we uiteindelijk zo veel mogelijk (op een goede manier) business doen.

5. Jouw manager houdt je tegen
Dit is een argument die een sales recruiter vaak te horen krijgt. Alhoewel ik vaak zat door heb dat dit niet de waarheid is, komt het toch daadwerkelijk voor! De manager is bang voor zijn / haar positie of reputatie als verkoper en succesvolle verkopers worden gezien als bedreiging. Zeker omdat veel verkopers ambitieus zijn…

6. Jouw branche krimpt
Je kan nog zo’n goede verkoper zijn, maar als je in een krimpende markt actief bent, dan is het heel moeilijk om het hoge niveau vast te houden, laat staan te groeien in jouw resultaten. Hetzelfde geldt hier als bij punt 4, sales wilt groei en resultaten zien…

7. Je hebt het simpelweg niet naar je zin
Je gaat niet met plezier naar je werk? Je staat niet op met een ‘go get them’ mentaliteit? Dan zit je niet op de juiste plek. Een nieuwe salesrol kan hier verandering in brengen. Je moet jezelf weer bewijzen, nieuwe prikkels, een nieuwe leercurve, etc….

Reacties

Door: Droombaan 13-2-2017 16:52
Onderwerp:

Ik heb dit zelf gehad. Ik werkte bij een bedrijf waar ik de sales deed. Ik had het echt super naar mijn zin maar ik had een beetje het idee dat ik tekort kwam! Nu ben ik gelukkig wel heel blij met mijn baan en voel ik me er helemaal goed bij.