Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Door: Tom Klaus 21-11-2017

Categorieƫn
:
Blog Careers in Sales,

blog_image:article_netwerkt_15118617585a1d2dfef1fba.png:end_blog_image


Het is ontzettend belangrijk om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Besteed minstens een uur aan de voorbereiding zodat je weet waar je solliciteert en met wie je het gesprek hebt.

Zorg ook dat je goed inzicht hebt in jezelf. Je weet natuurlijk precies welke opleidingen je hebt gevolgd en welke werkervaring je hebt opgedaan, maar weet dit ook toe te passen tijdens het gesprek voor de nieuwe baan. Weet wat jouw krachten en verbeterpunten zijn en welke werkzaamheden uit het verleden interessant zijn voor deze toekomstige job. Maak onderscheid in relevante en niet-relevante informatie.

Voorbereiding is dus key! Hieronder een voorbeeld van hoe jij dat uur voorbereiding kan indelen:

- 5 minuten de functieomschrijving lezen en analyseren. Focus op de essentiƫle vereisten en verantwoordelijkheden, zo kan jij jouw antwoorden richten op de belangrijke onderdelen van de functie.
- 5 minuten jouw motivatie en CV nog eens doornemen, zo kan je zien hoe je jezelf in eerste instantie hebt geprofileerd.
- 15 minuten onderzoek doen naar de functie en de branche, zo kan je inschatten welke vragen er op je afgevuurd gaan worden.
- 20 minuten oefenen met antwoorden op de vragen die je zojuist hebt onderzocht. Denk gelijk aan relevante voorbeelden van jouw eerdere werkervaring, zoals jouw successen, uitdagingen of prestaties.
- 15 minuten onderzoek doen naar het bedrijf, kijk naar de historie, de missie en waarden, en recente projecten of belangrijk nieuws.

Tot slot, oefening baart kunst. Vraag een vriend of familielid om als rollenspel te oefenen met het sollicitatiegesprek.