Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Recruitment voor sales professionals

Bekijk onze sales vacatures

Careers in Sales

Recruitment voor sales professionals

Bekijk onze sales vacatures
sales vacatures

Recruitment voor sales professionals

Bekijk onze sales vacatures
Careers in Sales

Carrières vooruit helpen

M van Pelt 14-3-2019 9:15
Categorieën: Blog Careers in Sales


Daniël komt uit een ondernemende familie. Zijn opa was zelfstandig kolenboer, zijn vader heeft een eigen bedrijf gehad en vanuit hobby is hij een paardenstoeterij in Friese paarden begonnen. “Mijn broertje is ook werkzaam in de paardenstoeterij en neemt het uiteindelijk ook over. Het is mooi om te zien hoe ze daar helemaal in op gaan.” Geen wonder dus dat ook Daniël ondernemen in het bloed heeft zitten.

Van sportschool tot recruiter
Zo kwam het dat Daniël  na de middelbare school tot het besef kwam dat hij de sport in wilde met als doel om een eigen sportschool te beginnen. “Ik ben dus sportmanagement gaan studeren. Naast mijn studie werkte ik in de fitnessbranche als fitnessinstructeur, personal trainer, voedingscoach en accountmanager bedrijfsfitness.”

Tijdens de studie kwam Daniël erachter dat een eigen sportschool beginnen toch niet hetgeen was wat hij wilde. “Een relatie van mij was begonnen in de werving & selectie in de automotive. Dat vond ik echt super tof; hij was aan het ondernemen, hij was commercieel bezig, contact met kandidaten. Toen heb ik de link gelegd of ik dat niet kon gaan doen in de sport.” Dus is Daniël voor zichzelf begonnen zodra zijn studie was afgerond. “Ik bemiddelde in management en sales functies in de sport. Maar ik had alleen ervaring vanuit mijn bijbaantjes, hoe het werkte qua marketing en hoe je aan klanten kwam. Dat was destijds door het plaatsen van advertenties. Dus toen ik voor mezelf was begonnen, plaatste ik een advertentie en dan zouden de opdrachten vanzelf komen.” De opdrachten kwamen niet, de markt was destijds ook niet heel gunstig. Het was vechten om aan opdrachten te komen, het duurde 2 of 3 maanden voordat de eerste opdracht kwam. “Ik had de ervaring niet en ik wist totaal niet wat ik deed. Het ging heel stroef, dat zou ik nu wel anders doen. Ik heb veel moeten leren door het lezen van artikelen en blogs. Maar het duurde een tijdje voordat ik ging inzien welke processen je als recruiter moet doorlopen om structureel business op te bouwen. Dat viel tegen.”
Maar na flink wat doorzettingsvermogen, vallen en opstaan, kwamen er toch ook successen.

Na een jaar of 2 vond ik vooral de sales functies het leukste en wilde ik mij daar verder in specialiseren.” In 2014 raakte Daniël in gesprek met Marco van den Hoorn en heeft hij verteld dat als hij het overnieuw kon doen Daniël niet voor zichzelf zou zijn begonnen maar was gaan franchisen. “In de business bouw je een netwerk op en niet zozeer een bedrijf. Marco vroeg of ik het niet interessant vond om eens een keer van gedachten te wisselen.” Daniël kwam er na dat gesprek achter dat er een hele backoffice was die ondersteuning biedt en in april 2015 heeft Daniel de stap genomen om franchisenemer te worden bij Careers in Sales.
“Ik stond destijds een beetje op een dood punt en deed veel dingen die ik eigenlijk niet zo heel leuk vond die er wel gewoon bij horen. Destijds kreeg ik op elke vacature belachelijk veel reacties waar ik veel tijd mee kwijt was. De meesten, zeker destijds, wees je af en een enkele kandidaat nodigde je uit voor een kennismaking. Eén van de belangrijkste redenen om mij aan te sluiten bij Careers in Sales was dat dat uit handen werd genomen. Maar ook het werken in een team waarbij je niet alles meer zelf hoeft te doen, het delen van elkaars netwerk en om te leren van de collega’s.”

Specialisatie in arbeidsbemiddeling

Inmiddels heeft Daniël zich ook gespecialiseerd in bemiddeling van functies in de arbeidsbemiddeling. “Eén van mijn eerste klanten bij Careers in Sales is een bedrijf in arbeidsbemiddeling waar ik met 1 van de oprichters bij in de klas heb gezeten. Ze hadden net 2 man in dienst en wilden nog iemand aannemen omdat ze een vestiging in Rotterdam gingen openen. Toen hebben ze met mij contact gezocht. Inmiddels zijn er meer arbeidsbemiddelaars die mijn hulp inschakelen.”

Commitment is key

De opdrachtgevers van Daniël hebben veel vertrouwen in hem. “Ik merk dat als ik kandidaten voorstel die afwijken van het profiel, de opdrachtgever denkt: Als Daniël deze kandidaat voorstelt nodigen we hem uit want dan zal er zeker potentie in zitten al is het op papier misschien niet de beste kandidaat.” Erg belangrijk is het commitment van beide kanten. “Ik ken veel opdrachtgevers ook heel erg goed waardoor ik goed begrijp wat voor kandidaat bij ze zou passen. Daarnaast weet ik wat er in de markt speelt. Ik werk ook alleen op goede basis met mijn opdrachtgevers. Als de opdrachtgever de commitment niet aan wil gaan dan werk ik niet voor de opdrachtgever.”

Carrières vooruit helpen

Het mooiste aan het vak vindt Daniël dat je kandidaten echt verder in hun carrière kunt helpen. Een stap die ze al lang wilden maken maar tot op heden niet is gelukt. “Zo bemiddelde ik iemand die werkte als accountmanager die de stap naar salesmanager wilde maken. Hij paste bijna voor de volle 100% bij de opdrachtgever. Hij heeft de stap dus ook kunnen maken ondanks dat hij nog geen leidinggevende ervaring had.” Een ander voorbeeld was een dame die op dat moment salesmanager was en de stap naar een directiefunctie kon maken. “Ze stond al in onze database, ik kwam haar tegen, heb haar op precies het juiste moment gebeld. Ze had ervaring in meerdere takken van sport en dat viel allemaal samen in de directiefunctie waar ik haar voor bemiddelde.”
Wie denkt dat recruitment een 9-5 baan is komt bedrogen uit. “Ik ben vaak ook in de avond in gesprek met opdrachtgevers en kandidaten. Even een mailtje sturen. Op zaterdag werk ik ook vaak een paar uur want met 40 uur in de week red je het niet. In rustige tijden kan ik op een mooie dag wel eerder stoppen en genieten van het weer maar je moet flexibel zijn. Kandidaten zijn vaak wel gebonden aan kantoortijden en minder flexibel dus pas ik mij aan.”

Grenzen verleggen in sport

Het sporten heeft Daniël niet losgelaten. “Ik doe aan crossfit, voetbal, al is het mijn laatste seizoen. Verder ben ik nog niet zo heel lang bezig met mountainbiken. Ik haal er veel energie uit en ook in sporten heb ik doelen. Elke keer wil ik beter worden.” Of hij straks nog energie heeft om te blijven sporten zal moeten blijken. Over een paar maanden wordt hij namelijk voor het eerst vader. “Daar heb ik super veel zin in. We zijn nu nog bezig met de babykamer klaarmaken, er moet nog wat geschilderd worden en dan kunnen straks de meubels erin.”

Ben jij op zoek naar een sales functie in arbeidsbemiddeling? Neem contact op met Daniël Lems via daniel@careersinsales.nl of 06-81 18 93 11

Reageer

Netwerkt werving & selectie gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close